Tips til familieferie med campingvogn

En av de store fordelene med campingvogn, er at de ulikt bobiler, kan brukes hele året. Nå bør man selvsagt ikke legge ut på såpeglatte norske veier med en vogn på 1000 kilo på slep bak bilen, men om man gjør som folk flest, setter man vognen trygt på campingplassen i fjellet noen uker før snøen kommer. Slik har man mulighet til å klargjøre alt for kong vinter setter inn og man kan føle seg trygg på at alt er i skjønneste orden når man kommer på besøk. Det å sørge for alt er klart og ingenting er feil, er spesielt viktig om man reiser med barn. Barn er på generelt grunnlag ikke kjent som de mest tålmodige skapningene og desto mer forberedt man er, desto bedre går ferien. For mange kan ferie i campingvogn med barn høres ut som et mareritt, men med litt ekstra planlegging kan ferien bli en flott opplevelse for hele familien.

 

Sommerferie i campingvogn med barn

Det meste er bedre om sommeren. Sola skinner, man har mer overskudd og man gleder seg til noen uker ferie med familien. For mange blir det ikke sommerferie før man har klargjort campingvognen og kommet seg ut på den åpne landeveien. Foran en ligger flere uker med frihet, nye opplevelser, og ingen telefoner fra sjefen og masete kunder. Nå skal man bare kose seg sammen med ektefelle og barna. Problemet er bare at barna ikke alltid er like enig i de voksnes planer. Det er ikke til å komme unna at sommerferie i campingvogn ofte innebærer mye kjøring og lange dager i bil og små barn går sjelden videre godt overens. Man kan liksom ikke klandre barna heller, de har også gledet seg til ferie, men for dem har ikke åtte timer i bil- og ferjekø noe som helst med ferie å gjøre. Dermed kan det fort bli litt sur stemning i baksetet og er det en ting som ødelegger en ellers koselig kjøretur så er det sure unger som hvert femte minutt spør “Er vi fremme nå?”. Løsningen på problemet, om vi skal tro psykologer og pedagoger, er av man som voksen må involvere barna mer i planleggingen. Med andre ord, man må legge en plan og høre på barnas ønsker underveis. Selv om målet er 50 mil unna, kan det være seg at man finner 2-3 stopp underveis som barna vil elske. Det kan være en stor lekeplass, en statue av et stort troll, eller fastsatte stopp hvor barna kan se frem til en liten påskjønnelse som en is eller en god pølse. Slike små planlagte stopp gir barna muligheten for å fokusere på noe annet enn et mål som ligger mange timer unna. For de voksne kan stopp som dette virke bortkastet, men om alle er på samme side og man planlegger godt, blir turen som målet og ikke destinasjonen alene.

 

Vinterferie med campingvogn og barn

Vinterferie i campingvogn er utrolig koselig, om man har alt på stell. Vinteren kan være tøff og det er ikke alle dager man kan være ute og leke med sine barn. Dermed kan det fort bli litt trangt med en hel familie i en liten vogn. Stressende situasjoner kan minskes om man velger riktig campingplass og sørger for at man har godt med brettspill, tegnesaker og barne- og familiefilmer man ikke har sett tidligere. Om man finner seg en campingplass som er åpen hele året bør man forsikre seg om hvilke aktiviteter som faktisk er åpen også på vinterstid. Mange campingplasser stenger deler av anlegget om vinteren og det bør alle, barna inkludert, være forberedt på. I tillegg bør man sikre seg at campingplassen har tørkeskap på anlegget. Det er få ting som ødelegger en flott dag ute mer, som vått tøy til de minste.