Riktig fortelt til campingvogn

Det finnes en utrolig antall merker og modeller av telt på markedet i dag. Tar du turen til en forhandler vil du bli forbløffe over alle mulighetene. Det kan ofte være vanskelig å vite hva man skal velge, så vi ved Caravan og fritid har tatt for oss det gode gamle forteltet og laget en liste over hva du bør tenke på før du kjøper telt. Mange unngår å ta med seg fortelt på tur da de minnes de gamle teltene som ofte krevde både tre og fire mann for å få opp et enkelt fortelt. I dag har utviklingen kommet langt og teknologi har ankommet også verden av fortelt. I dag kan selv telt på syv meter og over, settes opp av en person alene.

 

Hvor stort må teltet være?

Størrelsen på et fortelt avgjøres i stor grad av hva du skal bruke det til. Har du planer om å reise mye og bare overnatte noen få dager på hver plass er det ikke lurt å kjøpe et telt som går i full bredde. Telt som dette tar lang tid å sette opp og krever mye plass når de er pakket sammen. Tenk godt over når og hvor du skal bruke teltet. I mange tilfeller vil et lite telt som bare gir deg litt ekstra lagringsplass og et ekstra stort inngangsparti være mer enn nok. Har du derimot planer om å stå på samme plass hele sesongen, er det langt mer naturlig å gå for en full versjon som gir en langt mer plass og i mange tilfeller kan doble størrelsen på campingvognen. Uansett hvilken type du velger, er det viktig å påse at teltet er høyt nok til at man kan stå oppreist i det meste av teltet.

 

Kvalitet varer lengre

Når man skal kjøpe fortelt, uansett hvor stort eller lite, er det alltid lurt å kjøpe kvalitet. Et fortelt kan risikere mye juling av vær og vind og et telt av lav kvalitet kan både lekke vann og fly av sted om det kommer en liten storm. Nå sier vi på ingen måte at dyrt alltid er best, men man må sikre seg at teltet har to lag stoff og at karabinkrokene og vinduene er sydd med dobbeltsting. Gjør man ikke det kan man fort våkne til et telt som er på vei bort fra vognen.

 

Test teltet før du kjøper det

En seriøs forhandler vil alltid la deg teste teltet før du kjøper det. Det er flere grunner til å teste teltet før du kjøper. Du forsikrer deg at alle deler er tilstede. Du kan selv danne deg et bilde av hvor lang tid det tar å montere teltet. Du vil lære om det er mulig å gjøre det alene eller om man trenger hjelp. Du vil se hvor krevende det er å ta det ned og pakke det inn. Selv om bruksanvisningen hevder det er gjort på 1-2-3 kan sannheten vise seg å være noe helt annet. Sjekk også at teltet faktisk får plass i lagerrommet på vognen din. Selv om produsenten hevder det skal passe, er det ikke alltid det stemmer og produsenten tar aldri høyde for andre nødvendigheter som grill, stoler og ekstra vanntank etc.

 

Dører og vinduer

I dag kan man få fortelt i alle varianter og størrelser. Utforming, farge og antall dører og vinduer varierer enormt. Mange tenker at desto flere vinduer og dører man har desto bedre er det, men sannheten er at det kan bli for mye av det gode. Ikke bare slites vindu raskere enn andre deler av teltet, men de gir også langt mindre privatliv. I tillegg må man tenke over hva man lagrer i teltet. Desto flere vinduer man har, desto lettere er det for uvedkommende å la seg friste.