Bruktkjøp: Dette må du huske på

Brukt bobil eller campingvogn er for mange av oss den eneste løsningen for å oppfylle drømmen om en egen hytte på hjul. Nye vogner og biler kan koste langt mer enn det mange har råd til og la oss heller ikke glemme at nye vogner og bobiler taper seg betydelig i verdi i det man kjører dem ut fra forhandler. Så en pen brukt campingvogn eller bobil kan ofte følge med en pen liten bonus man kan bruke på lange ferieturer i inn- og utland.

 

Brukt campingvogn

Skal man kjøpe brukt campingvogn, slipper man et stort problem alle som kjøper brukt bobil må forholde seg til. En campingvogn har ikke motor og man kan dermed stryke en stor bekymring fra listen, men selv om campingvogner ikke har moter, betyr ikke det at det ikke er fallgruver også ved kjøp av brukt vogn. Det første du bør passe på er at vognen du skal kjøpe er EU godkjent. Selv om den ikke har motor er den registrert for ferdsel på norske veier og da må den undergå EU sjekk hvert andre år. Om du kommer over en vogn med en eldre EU test, er det alltid lurt å kreve en ny test før du kjøper. Om selger ikke ønsker å utføre en ny test er det trolig best å takke nei. I tillegg til EU test er det lurt å ta vognen med til et godkjent verksted slik at de kan sjekke for tegn på fukt, elektrisk feil og gassanlegget. Dette er de tre punktene som er viktigst å sjekke da de går på sikkerheten til brukeren og eventuelle feil kan medføre betydelige summer i ekstra kostnader. Når du har funnet en vogn du liker og alle sjekker viser at den er i god stand, er det bare en ting til du alltid må sjekke før du betaler og det er at vognen ikke er stjålet. En kjapp telefon til biltilsynet eller et raskt søk på internett vil gi deg all den informasjon du trenger.

 

Brukt bobil

I stor grad må man huske på det samme når man kjøper brukt bobil som man må når man kjøper brukt campingvogn. Man bør sørge for EU test, sjekk av gass- og elektrisk anlegg, samt at bilen ikke er stjålet. I tillegg bør man forsikre seg om at alle servicer på motor og drivverket er fulgt i henhold til produsentens anbefalinger. Utfordringen med bobiler kontra campingvogn, er nettopp det at en bobil er en bil og en campingvogn er en vogn. Dermed er det langt mer å sjekke og langt mer som kan medføre ekstra kostnader.

 

Uavhengig sjekk

Er du usikker på om alt er som det skal med vognen eller bilen du vurderer å kjøpe, kan det være lurt å be om en sjekk på et uavhengig verksted. Om kjøper ikke er villig til å betale for en slik vurdering, kan du foreslå at du selv dekker alle kostnader om det ikke er noe feil. Skulle det vise seg å være feil blir det opp til selger å dekke kostnadene for vurderingen. Eventuelle feil får dere så diskutere før dere avtaler en kjøpesum. Om du fortsatt er interessert bør du kreve at selger fikser alle feil, eller gir deg avslag som dekker alle kostnader ved utbedring.

 

Fordeler med å kjøpe brukt

En brukt bobil eller campingvogn vil holde seg langt bedre i pris enn en helt ny vogn eller bil vil.
Kjøper du utenfor sesong er det gode muligheter for å gjøre et ekstra godt kjøp.

Utvalget av brukte vogner og biler er ofte langt større enn ved kjøp av nye vogner og biler. Dermed er også muligheten for å finne den som passer nettopp dine ønsker større.